(H)erken je lichaam als signaal en hulpbron.

Laat lichaam en geest samenwerken.

Door middel van aanraking en oefeningen ondersteun ik je om bewust te worden van wat je voelt.

(H)erken je lichaam als signaal en hulpbron.

Laat lichaam en geest samenwerken.

 

Door middel van aanraking en oefeningen ondersteun ik je om bewust te worden van wat je voelt.

Rebalancing® en Haptonomie

The body says what words cannot.(M. Graham) 

 

Wanneer

 • Wil je beter contact leren maken met je emoties en je lijf?
 • Heb je lichamelijke klachten waarvan de oorzaak niet te vinden is?
 • Merk je dat praten alleen niet voldoende helpt?
 • Voel je je lusteloos, heb je een burn-out
 • Blijf je maar piekeren en malen, kom je niet los van je gedachtestroom?
 • Heb je moeite je lichaam te accepteren?
 • Heb je behoefte aan meer veerkracht?

Wanneer nog meer

 • Als aanvulling op therapie
 • Als aanvulling op een cursus mindfulness

Bij bewegen denken we meestal aan het lichaam, maar ook de geest heeft beweging nodig, als ze samen bewegen wordt het een vloeiend geheel.

Uitgangspunt is dat je meer contact krijgt met je lichaam en je gevoel. Vanuit die nieuwe situatie kan je met een andere blik naar jezelf kijken.Met praten kan je blijven steken in je hoofd. Ik help je verbinding te maken met je lichaam en je gevoel. Zodat je je inzichten kunt integreren in je dagelijks leven.

De basis van contact is de verbinding met jezelf.

Vanuit de Rebalancing® kan ik verschillende massage vormen en oefeningen toepassen die je helpen om makkelijker contact te maken met je lichaam en je gevoel. Je lichaam wordt geholpen te ontspannen en levendiger te worden. De vrijgekomen energie kun je gebruiken om meer helderheid te krijgen over jezelf. Bijvoorbeeld in hoe je jezelf spant en ontspant, of te ontdekken wat jou goed doet en waar je jezelf letterlijk vastzet.

In de haptonomie onderzoek je de relatie die je hebt met anderen. Bijvoorbeeld: Voelt sociaal contact vaak als lastig, stressvol? Heb je vaak het gevoel niet gehoord of gezien te worden? Vind je het moeilijk je grenzen te voelen of aan te geven?

Vanuit de Mindfulness kan ik je leren om beter met stress om te gaan.

Voor mij is de essentie van Rebalancing en Haptonomie je te ondersteunen in het ervaren, jezelf voelen in het hier en nu, zonder oordeel. Juist het loslaten van de wens te veranderen geeft ruimte die kan leiden tot verandering.

Mindfulness

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is een manier van omgaan met wat er op ons af komt in het leven.
Niet alleen stress en lijden maar ook leuke dingen. Het geeft ruimte en openheid om intensiever en bewuster het leven te ervaren. Vaak is stress een motivatie om te starten met mindfulness.

Mindfulness kunnen we vertalen als opmerkzaamheid, aandachtig zijn, alert en wakker zijn, directe waarneming. Met een niet-oordelende en milde houding. Mindfulness is niet iets nieuws. Het bestaat al minimaal 2500 jaar en vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. Niemand heeft het monopolie op mindfulness. Mindfulness is in het Westen bekend geworden door het werk van Jon Kabat- Zinn die het min of meer loskoppelde van de boeddhistische achtergrond en er meer psychologie in verwerkte. Hij definieert Mindfulness als een manier om aandacht te geven, bewust, in dit moment, zonder oordeel.

Mindfulness / Stress Reductie training

Wat is MBSR?

MBSR staat voor Mindfulness Based Stress Reduction Training. In het Nederlands vertaald: stress reductie door aandacht training. In deze training leer je anders om te gaan met de stress van het drukke bestaan. Stress is een veel gehoorde term, ik heb stress, ik ben gestrest. Maar wat is stress eigenlijk, wat voor effect heeft het op je lichaam en geest? In deze training krijg je een antwoord op deze vragen en tools om hiermee om te gaan.

De training is ervaringsgericht, dat wil zeggen dat we veel zullen oefenen, zodat je het geleerde snel kunt toepassen in je dagelijks leven. Als je je spieren wilt versterken kost dat ook training, dit geldt ook voor het trainen van mindfulness, je mindfulness spier zogezegd. Daarom vraagt deze training ook inzet van je om thuis te oefenen. De training bestaat uit 8 avonden van 2,5 uur en een oefendag.

Het geven van de erkende Mindfulnesstraining (MBSR) van John Kabat Zinn is gebaseerd op een gedegen opleiding. Uit onderzoek blijkt dat de gevolgen van stress grotendeels bepaald worden door de wijze waarop we ermee om gaan.

Tijdens de training leer je:

 • Verschillende oefeningen/manieren om mindfulness te leren kennen
 • Stoppen met doen, doen, doorgaan en de overgang maken naar de belangrijke staat van zijn
 • Meer bewust te worden van lichamelijke sensaties, emoties en gedachten
 • Je automatische piloot beter kennen, zodat je kunt kiezen of je hem/haar aan het stuur wilt laten
 • Je eigen stresspatronen herkennen
 • Meer in contact te komen met je lichaam en jouw werkende geest

Onderzoek

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van de Stress reductie training (MBSR)  zoals deze is opgezet door John Kabat Zinn. Bij mensen met pijn, depressie, fibromyalgie, burn-out. In Nederland wordt onderzoek gedaan door de Radboud universiteit van Nijmegen en de universiteit van Maastricht. De training wordt steeds vaker gegeven in psychiatrische klinieken zoals het Centrum Integrale Psychiatrie in Groningen.

De meeste mensen die de training hebben gevolgd noemen als effect:

 • Beter omgaan met stress , ervaring van stress reductie
 • Minder piekeren en tobben
 • Beter focussen
 • Je keuzevrijheid is vergroot en zo ontstaat meer ruimte voor ontspanning
 • Je grenzen respecteren
 • Je energie beter kunnen verdelen

Uitspraken van deelnemers: wat heeft deze training je opgeleverd?

 • “Ik leer signalen herkennen als het gaat om gevoelens van stress, de bewustwording hiervan maakt dat ik hier preventief op in kan spelen.”
 • “Meer bewust zijn, mild zijn voor mezelf. Ik leefde vaak i de toekomst of in het verleden en miste daarom heel veel in het nu.”

Onderzoek en artikelen Mindfulness

Waarom is bewegen eigenlijk goed voor een mens?

Het heeft o.a. te maken met onze aanleg om te vechten en te vluchten. Zo voorkomen we stress  en herstellen we ervan. Uit alles blijkt dat een mens niet gemaakt is om te zitten.

Over Lilian

Lilian de Jongh (1962)

Ik ben sinds 2000 gecertificeerd Rebalancer®. Daarnaast ben ik gecertificeerd mindfulness-trainer, erkend in de hoogste categorie bij de beroepsvereniging VMBN en gecertificeerd voor het geven van MBCT (mindfulness based cognitieve therapie). Ik volgde de opleiding bij het Instituut voor Mindfulness. Ik ben getraind in het begeleiden van mensen met een eetstoornis en volgde het basisjaar van de Bodynamic opleiding. Dit is een opleiding voor lichaamsgerichte psychotherapie.

In Rebalancing en Mindfulness komen mijn passie voor beweging, bewustzijn en contact bij elkaar.

Na mijn opleiding tot HBO verpleegkundige in de jaren ’80, heb ik mij altijd actief bezig gehouden met massage, lichaamswerk, beweging en bewustzijn. Naast mijn praktijk ben ik al vele jaren werkzaam in de psychiatrie in verschillende functies.

Wat vind je bij mij als je een sessie boekt?

Ik besteed veel aandacht aan het bewust worden en het (h)erkennen van de signalen van je lichaam. Beweging, humor en speelsheid zijn voor mij belangrijk in het onderzoeken en oefenen tijdens de sessies. Ik maak daarbij  gebruik van mijn ervaring en kennis uit mijn verschillende opleidingen.

Ervaringen

je leert me te beseffen
dat ik voor mezelf moet zorgen
en mezelf serieus nemen

en je leerde me mijn eigen krachten weer aan te spreken en te gebruiken,

en je herinnert me aan dingen
die ik vergeten was
dat ik kan ademhalen
dat ik een lichaam heb

en dat ik me heerlijk kan voelen
als een geheel…..​

Ik kijk met heel veel plezier terug op de uurtjes bij jou,
hartelijk dank,
Annemiek


“Mijn grenzen in contact met anderen op tijd aangeven, gaat mij niet altijd even gemakkelijk af. Ik kan soms enorm bezig zijn met (re)acties van anderen die me van binnen dan te lang uit balans brengen. Heel vervelend. Mij was al eens eerder aangeraden met haptonomie aan de slag te gaan. Door een nare ervaring bij lichaamsgerichte therapie in mijn jeugd, is en blijft dat voor mij een hele stap. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar dat werd helemaal niets.

Bij Lilian was dat een compleet ander verhaal. Ze weet dingen te verklaren. Haar manier van werken, luisteren en het zoeken naar de juiste nabijheid en de juiste afstand maakten dat ik mij op mijn gemak voelde bij haar. Je merkt dat ze haar werk heel graag doet, heeft interesse in jou en je lichaam. Ze zorgt gewoon goed voor je, zonder oordeel, helemaal gericht op jou. In mijn beleving is maatwerk van belang bij een therapie als deze. En dat is wat ik bij Lilian heb ervaren. Ze zoekt naar wat bij jou past. Ze gaat intuïtief met je aan de slag, zonder zweverig te zijn. Iets wat ik enorm waardeer. Ik heb een aantal zeer bruikbare tips meegekregen welke ik effectief toepas in mijn dagelijks leven. Ik kom vast nog wel eens terug voor een APK’jte!”

M. de W uit Utrecht


“De houding van Lilian is open, niet-oordelend. ze geeft tijd en ruimte. Geïnteresseerd en zoekend naar verdieping.”

Iris


“Ik voelde mij gezien, open en warm.”

Carmen


“Lilian is geduldig, ontspannen, accepterend en aandachtig.”

Wendy


 

 

“Bewegen is belevenis. Hiermee wil ik niet zeggen dat het altijd gaat om de vaart waarmee men beweegt. Veel mensen lijken te vergeten dat rust een onderdeel is van bewegen. Men zegt niet voor niets Stilte maakt de muziek. Laten we eens een schildpad met een haas vergelijken. Een schildpad ziet op z’n pad meer dan een haas. Dit wil zeggen dat men in vrede beter kan observeren dan in een jachtig bestaan. Het ware geheim zit hem in de vrijheid die van bewegen en rust een lust maakt. Alles op z’n tijd. “

–  Reginald Cambridge –

Tarief en vergoeding

Een sessie duurt 1,5 uur en kost € 79,00

Neem contact op als je financiële mogelijkheden een drempel zijn, dan kijken we naar een oplossing. Ook fijn als zaken wederkerig zijn in het leven.

Om de kwaliteit van de behandelingen te waarborgen, is Mindfulmonkey aangesloten bij diverse beroepsorganisaties.

Dat betekent ook dat de kosten geheel of gedeeltelijk worden vergoed door veel aanvullende ziektekostenverzekeringen onder alternatieve geneeswijzen. Een actueel overzicht vindt u op  www.vnt-nederland.nl

Het is raadzaam om ook uw polisvoorwaarden te raadplegen, u kunt dan zoeken onder de categorie ‘alternatieve geneeswijzen’, mijn behandeling valt onder Natuurgeneeswijzen.

Een afspraak afzeggen kan kosteloos tot 24 uur van tevoren.
Daarna wordt de gereserveerde tijd in rekening gebracht.

Contact

Utrecht (gratis parkeren voor de deur)

lid van PRNVMBN : 2016825 | VNT : 18006 | RBCZ : 180266R | SCAG : 16558 | KvK: 70943176 | AGB code : 90064241 | BIG registratie verpleegkundige